Većina vozača, naročito ženskog pola, danas ne može da zamisli vožnju automobila bez omiljene liste pesama i pevanja. Zapravo, to je jedina zabava u automobilu kada putuje na duže staze samostalno.

Automobili, pa tako i njihovo ozvučenje, sve su moderniji. Kada kupuju auto, bilo polovan ili nov, mnogima će na odluku uticati i kvalitet auto ozvučenja, zato što im je muzika sastavni deo svake vožnje.

Pokušaj zabrane radia u automobilima?

Godine 1927. dolazi do inicijative da se radio u automobilu zabrani. Razlozi su: ometanje vozača u vožnji što uzrokuje saobraćajne nesreće, muzika može uspavati vozača, što može biti jako pogubno; vozači drugih automobila mogu biti ometeni muzikom. Inače, ovu inicijativu pokrenula je tzv. Public Works komisija u Massachusettsu. To je bila prva i poslednja kampanja protiv radio prijemnika.

Kako mislite vožnja auta bez muzike? - Auto škola Stefi

Kada je otkriven auto radio?

Godine 1929.  Amerikanac Paul Galvin, šef Galvin Manufacturing korporacije, izumeo je prvi radio za auto. Prvi radio prijemnici za auta nisu bili ugrađivani od strane proizvođača auta, nego su se kupovali odvojeno. Galvin je dao svom novom proizvodu imeMotorola”, povezujući pojmove pokret (eng. motion) i radio.

Istina, u početku je radio u automobilu bio rezervisan za elitne, skupe automobile. Međutim, do 50-ih godina dvadesetog veka, radio je postao uobičajen dodatak automobilima.

Kratak istorijat...

1970-ih je počeo da se koristi radio kasetofon. To je bilo značajan izum zato što je omogućeno da zapravo svako u kolima može slušati ono što mu prija, a ne samo ono što je nametnuto putem radija. Auto kasetofon je godinama bio stvar prestiža, koji je u prvi plan izbacio Alpine i Pioniere, koji su i danas među najkvalitetnijim i najtraženijim proizvođačima auto ozvučenja.

Kasete su nakon otprilike 2 decenije bile zamenjene CD-ima. CD je omogućio lakše i brže skladištenje muzičkih datoteka, sa čitačima Audio (kupljen ili narezan disk do 20 pesama/80min) i mp3 diskova (data disk sa preko 80min materijala, tačnije 200+ pesama, punih 700MB). Auto radio sa CD player-om je i danas veoma tražen, posebno na našim prostorima. 

Evolucijom svih uređaja, unapređen je i audio player automobila – stigalo je AUX proširenje. Tako kul zar ne? Kablijem povezati telefon ili svoj džepni mp3, mp4 player.  
Auto radio sa USB-om je poslednjih godina postao veoma popularan. USB omogućava lakše prebacivanje i skladištenje većeg broja datoteka. 

Tehnološki napredak u slušanju muzike tokom vožnje ni ovde nije izostao, pa je danas sve popularnija bluetooth konekcija i reprodukcija muzike preko telefona. 

Kako muzika zapravo utiče na vožnju?

Prema istraživanjima sprovedenim u SAD-u, čak 75% ispitanika smatra da im je vožnja nezamisliva bez muzike. Situacija se verovatno ne razlikuje ni u našoj zemlji. 

Muzika ima mnoge pozitivne uticaje na vožnju. Na primer, kada ste u gužvi, što je obično na povratku sa posla, već ste umorni i dekoncentrisani. Lagana muzika, koja je otprilike usaglašena sa optimalnim brojem otkucaja srca u minuti (60-80), će vam pomoći da se skoncentrišete na vožnju, a ne na gužvu i vrevu koja vas okružuje.

Naučna istraživanja pokazuju da slušanje klasične muzike pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, a i posebno doprinosi bezbednosti u vožnji. Zbog toga su, u okviru jedne akcije, najveća dela klasične muzike bila puštana u gradskim autobusima u Novom Sadu.

Prilikom dugih putovanja, muzika vas može održati budnim i duže koncentrisanim na put. Putovanje bez muzike može biti veoma naporno, što može negativno uticati na vašu bezbednost. 

Kako mislite vožnja auta bez muzike? - Auto škola Stefi

Pravi izbor muzike umanjiće stres i doprineti prijatnijoj atmosferi i bezbednoj vožnji. 

Važno je da izaberete muziku koja pozitivno utiče na vas lično, što je jedino moguće ako koristite auto radio sa USB-om, CD player-om ili bluetooth konekcijom. 

Auto radio sa bluetooth konekcijom je posebno koristan, zato što je to praktično jedini način da bezbedno pozivate i primate telefonske pozive tokom vožnje. Vi i drugi učesnici u saobraćaju na taj način ćete ostati bezbedni, a i čuvaće vas od kazne  

Kvalitetan auto radio učiniće da više uživate u omiljenim pesmama, pa će svaka vožnja odmah biti prijatnija.  

Vaša Stefi auto škola 

Online prijava

Nakon prijave, javićemo ti se u najkraćem roku. Hvala na poverenju!

    Obuka vozača - Auto škola Stefi